Sobesos antik kenti Nevşehir’in Ürgüp ilçesine 23 kilometre mesafedeki Şahinefendi köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır.

\n

Şahinefendi köyü volkanik bir arazi üzerinde inşa, çok eski bir köy olarak bilinmektedir.

\n

Sobesos antik kenti  2002 mayıs ayında defineciler tarafından yapılan kaçak kazı sonrasında Nevşehir müze müdürlüğünce yapılan kurtarma kazıları ile keşfedilmiştir. Kalıntılar incelendiğinde buranın bir antik kent olduğu anlaşılmıştır.

GENÇ KIZ YER TARTIŞMASI SONRASI YUMRUK YEDİ GENÇ KIZ YER TARTIŞMASI SONRASI YUMRUK YEDİ
\n

Kapadokya Sobesos antik kenti, halen sınırları çizilememiş 6. yüzyıla ait bir yerleşim alanıdır.

\n

2002 yılında başlayan kazı çalışmalarında geç roma dönemine ait mozaikli toplantı salonu hamam kompleksi ve erken Bizans dönemine ait Şapel ve mezarlar bulunmuştur. Sobesos antik kentinin ismi Roma ve Bizans döneminde Swassa olarak anılan şehirden gelmektedir.

\n

Halen tamamı gün yüzüne çıkarılmadığı içi belirli dönemlerde arkeolojik projeler kapsamında kazı çalışmaları yapılmaya devam etmektedir.

\n

Yapılan kazılar sonucu ortaya çıkan eserler arasında 1500 yıllık tarihi olan mozaikler bulunmaktadır. Bu mozaiklerde Sivastika, Haç ve Meander motifleri ayırt edici özelliktedir. Yapılan kazılar sonucunda ayrıca 400 metrekarelik alan içerisinde sütunları olan ve mozaiklerle süslenmiş bir toplantı salonu ortaya çıkmıştır. Kazılar sırasında içinde kefenle birlikte gömülü bir erkek cesedinin olduğu Mezar Odası keşfedilmiştir. Kazılarda ayrıca hamam ve 6. Yüzyıla tarihlenen bir şapel de gün yüzüne çıkartılmıştır.

\n

Sobessos Antik Kenti, bugün gün yüzüne çıkan tüm eserleriyle ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir.

\n